Friday, June 21, 2024

try

????????????????????????: tanda-tanda konjunktivitis berbeza berdasarkan sebabnya: jangkitan bakteria, virus atau alergi(alahan). Namun, kesemua jenis lazimnya tidak akan menjejaskan penglihatan.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? menyebabkan mata merah, keluar cairan pekat hingga kelopak mata sering melekat. Biasanya menjejaskan sebelah mata sebelum merebak ke mata satu lagi, dan berlangsung selama seminggu.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????? juga menyebabkan mata merah dan mata berair. Biasanya menjejaskan sebelah mata dan merebak ke mata satu lagi, tetapi boleh berlangsung selama 2 minggu atau lebih.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????? pula menyebabkan mata merah, gatal, dan sentiasa berair. Biasanya kedua-dua belah mata terlibat serentak, dan boleh diiringi selsema dan gatal hidung. Ia boleh berlaku dalam tempoh panjang.

????????????????????????????: ia bergantung kepada penyebabnya. Punca danbjenis konjunktivitis akan menentukan rawatan yang perlu diberi.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? biasanya dirawat dengan antibiotik dalam bentuk titisan atau salap mata. Mencuci mata juga boleh membantu.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????? tidak memerlukan rawatan khusus, tetapi mencuci mata dan titisan antibiotik boleh membantu mencegah jangkitan kedua.

◾️???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????? pula mungkin memerlukan penggunaan ubat alahan dalam bentuk oral untuk mengurangkan ketidakselesaan.

???????????????????????????? ????????????????????????????????????????: Konjunktivitis bakteria atau virus mudah menular, terutamanya di kalangan kanak-kanak. Untuk mencegah penularan:

◾️Elakkan daripada menyentuh mata yang dijangkiti.
◾️Cuci tangan anda dengan kerap, terutamanya selepas menyentuh mata.
◾️Elakkan pergi ke tempat yang sesak ahantar anak ke sekolah selagi bergejala.
◾️Jangan berkongsi tuala muka, kosmetik, atau ubat titis mata.
◾️Buang semua ubat titis mata selepas anak anda sembuh.

Semoga bermanfaat!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan #notadrkamarul

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments